Za sve kavoljubce - vodič za vrste kave

Sigurno vam se događa da u gotovo svakome malo boljem kafiću prilikom naručivanja kave, ljubazno osoblje postavi i pitanje koju vrstu kave želite. Da ne biste uvijek naručivali istu vrstu kave, donosimo vam kompletan vodič za odabir idealne kave.

Espreso

Ovo je osnova za sve naredne varijacije. Količina kave koje je potrebna za spravljanje je 7g odnosno jedna doza kave. Kava se stavlja u sito, sito u aparat i poslije 7-10 sec kava je gotova. Obično se koriste male šoljice za espreso kavu. Kvaliteta spravljene kave ovisi o optimalnoj krupnoći samljevene kave, temperature vode i vremenu filtracije.

Macchiato

Kada na osnovu kave, odnosno na espreso dodamo kašiku pjene od vručeg mlijeka dobijemo jedno od najpopularnijih napitaka od kave na našim prostorima. Macchiato. Potrebna doza kave je 7g, a proces spravljanja kave je isti kao kod espreso. Ovaj napitak se služi u male šoljice za espreso kavu.

Caffe Latte

Količina kave koje je potrebna za spravljanje je 7g odnosno jedna doza kave. Mlijeko koje se dodaje je vruče mlijeko koje grijete na pari. Kada se stvori gusta krema od mlijeka, mlijeko pažljivo sipamo preko espreso kavu u omjeru 3:1 - mlijeko : kava. Služi se u široke velike šalice. Mnogi ovaj napitak zovu i cappuchino bez čokolade :)

Cafe Latte macchiato

Ova varijacija Caffe Latte služi se isključivo u visoke čaše radi vizualnog dojma. Prakticira se prvo sipanje mlijeka, zatim lagano sipanje kave preko. Tada dobijemo vizualni dojam da nasuta kava „lebdi“. Prije konzumiranja potrebno promiješati napitak, a omjer mlijeka i kave je 4:1

Cappuchino

Postupak je isti kao i za spravljanje Caffe Latte. Praktikuje se za lakše dobivanje pjene odnosno kreme od mlijeka korištenje punomasnog mlijeka koje se zagrijava na pari aparata. Količina kave koje je potrebna za spravljanje je 7g odnosno jedna doza kave, a omjer mlijeka i kave 3:1. Serviranje je u široku veliku šalicu, a preko pjene se lagano posipa narendana čokolada ili cimet.

Caffe Mocha

Jedna kašika čokolade u prahu na dnu velike šoljice prvi je korak u spravljanju ovog napitka od kafe. Naredni korak je po želji izbor cijelog procesa i vrste kave koju želimo piti bilo da se radi o Caffe Latte, Caffe Latte Macchiato ili Cappuchino.

Bijela kava

Bijelu kavu služimo obično u velike šoljice. Ovo je kombinacija espreso kave i toplog mlijeka bez pjene.

Kuhana kava

Neki je zovu turska kava, neki grčka a neki i kava za buđenje. Procedura spravljanja ove kave počinje uvijek isto. U džezvu (posuda sa kljunom) se ulije hladna voda. Najbolji napitak se dobije mljevenjem kave neposredno prije samog kuhanja kako bi se dobila najbolje izražena aroma i kvaliteta kave. Sačeka se da voda provrije i doda količina kave koja najbolje odgovara vašem ukusu. Ponovo se vrati na vatru da zakipi i tada je kava spremna za posluživanje. Razne su varijante sa šećerom. Jedan recept kaže da šećer po želji stavljamo u hladnu vodu, neko u provrelu a neko služi istu sa kockama šećera.

 

Pjena espreso kave

Pjena je veoma bitna za vizualni dojam, stoga za dobar espreso potrebno je znati napraviti i prepoznati dobru pjenu. Boja i tekstura pjene su jasni pokazatelj dobro spremljenog napitka. Sve pogreške u pripremi kao što su mljevenje, temperatura ili vrijeme filtracije kave su prepoznatljive u boji pjene. Svijetla pjena koja je tanka i prozirna govori nam da espreso nije dobar. Razlog tome možemo pronaći u prekrupno samljevenoj kavi ili temperaturi vode koja je preniska.

Rupa u sredini pjene i tamna boja navode nas da je pritisak na dozu prejak ili smo stavili veću količinu kave nego obično (7g).
Veliki mjehurići zraka su još jedan od pokazatelja lošeg espresa, a krivac za ovu pojavu je niska temperatura vode.
Sa dobrom pjenom aroma espresa se čuva, ne dopušta spravljenom napitku da izlapi, a svakako pojačava i ostale osobine kave.

 

Piše: , ugostitelj sa preko 20 godina radnog iskustva, i jedan od osnivača POS Sector programa za restorane i barove

comments powered by Disqus
Pratite nas na Google+ Učitavam...