Raspored stolova za velike svečanosti

Kada se radi organiziranje velikih svečanosti, jedan od većih problema jeste smještaj velikog broja ljudi na relativno mali prostor sale.Natreba ni spominjati da pri organizaciji ovakvih svečanosti svi žele da imaju svoj prostor a isto tako žele da se svi nalaze u određenom komunikacijskom dijalogu.

Glavni i sporedni prolazi su bitni

 Zahtijevi koji su prestavljeni pred vas nisu ni malo jednostavni. Kako smjestiti veliki broj ljudi,a da se ničija udobnost ne ugrozi.Radi optimalnog servisiranje jela i pića, odnosno što manjeg smetanja osoblja gostima, potrebno je osmisliti glavne i sporedne prolaze.

Želje gostiju treba poštovati

 Kako pravilno postaviti stolove prije svega ovisi od želje gostiju, zatim od broja gostiju i veličine sale. Sljedeći faktor,koji ima jako bitnu ulogu u postavljanju stolova, kao i samom komoditetu uzvanika, jeste veličina stolova koji se koriste,a koju određuje osoba koja organizuje svečanost, osoba sa visokim stručnim organizacijskim sposobnostima, od koje dosta puta zavisi raspoloženje i zadovoljstvo uzvanika, te samih organizatora svečane gozbe.

Oblik stolova

 Važan faktor pri organizaciji ovih svečanosti je svakako i odabir oblika stola. Ako imate dovoljno prostora onda se odlučite na okrugle odnosno ovalne stolove. Centralni,glavni ovalni stol stavite u sredinu (centar sale), a oko njega postavite okrugle stolove u krug. Veličina okruglog stola zavisi od predviđenog broja gostiju za stolom. Pretežno okrugli stolovi su prečnika od 140 – 180 cm, i u pravilu su predviđeni za 6-10 gostiju.
Kada su u pitanju veće zabave, a ograničen prostor onda se treba odlučiti na pravokutne stolove koji se mogu posložiti na više načina.

Raznim oblicima postavljanja stolova problem komoditeta i optimalnog kretanja gostiju i poslužnog osoblja može se riješiti ili ublažiti problem.

Na slici ispod možete pogledati neke od prijedloga za raspoređivanje stolova.


 

Piše: , ugostitelj sa preko 20 godina radnog iskustva, i jedan od osnivača POS Sector programa za restorane i barove

comments powered by Disqus
Pratite nas na Google+ Učitavam...