Opis poslova konobara i pipničara

Konobar obavlja pripremne radove prije posluživanja, održava uređaje i inventar ugostiteljskog posluživanja, postavlja stolove, poslužuje sve vrste jela. Budući da konobar sudjeluje u izravnom kontaktu s inozemnim i domaćim gostima, mora poznavati strane jezike te imati solidne osnove opće kulture. Konobar se može zaposliti u ugostiteljskim objektima svih vrsta i kategorija i u obiteljskom poslu.

Opis poslova

Konobari poslužuju hranu i piće u ugostiteljskim objektima. Pošto od gostiju prime narudžbe, prenose ih osoblju u kuhinji ili na šanku i vode računa o tome da goste podvore što brže i što kvalitetnije. Konobarsko zanimanje uključuje i druge poslove vezane uz posluživanje gostiju, kao što su postavljanje stolova i njihovo pospremanje nakon uporabe te ispostavljanje računa i naplata usluga. Neovisno o tome rade li u restoranima koji pripremaju jela po narudžbi, u restoranima koji nude hranu pripremljenu brzo ili u točionicama (kafićima), od konobara se očekuje da budu ljubazni, točni, brzi i komunikativni. 

Budući da su konobari u stalnom i neposrednom kontaktu s gostima i kako reputacija ugostiteljskoga objekta u kojemu rade uvelike ovisi o njima, od njih se ne očekuje samo korektna usluga nego i to da gostu boravak učine što ugodnijim. Upravo iz toga proizlaze razlike u obavljanju konobarskoga posla. U nekim ugostiteljskim objektima – a to ovisi o njihovoj vrsti i kategoriji – od konobara se zahtijeva i obavljanje posebnih poslova, kao što su dočekivanje gostiju na ulazu u lokal, pratnja do stola, pridržavanje stolca pri sjedanju, pomoć pri odlaganju garderobe te savjetovanje pri odabiru jela (specijaliteta kuće).

Šankeri/pipničari/točioci pića za šankom pripremaju i poslužuju pića, a koji put i jela, te ih naplaćuju. U većim ugostiteljskim objektima uz to pripremaju pića i isporučuju ih konobarima koji ih poslužuju gostima za stolovima. Pipničari se brinu o tomu da šank bude opskrbljen pićima i drugim namirnicama, koje poslužuju i higijenski održavaju šank i okolni inventar. Kao od konobara, i od njih se očekuje da budu ljubazni, točni, brzi i komunikativni.

Radni uvjeti

Konobari i pipničari rade u raznim vrstama ugostiteljskih objekata. To podrazumijeva i različite uvjete u kojima rade. Uglavnom rade u zatvorenim i ugodnim prostorima, i to čini ljepšu stranu njihova posla. Inače, ta su zanimanja dosta zahtjevna zbog produljenoga i neujednačenoga trajanja radnog vremena, koje oni najvećim dijelom provode na nogama prenoseći terete. Često moraju raditi noću, vikendima i blagdanima.

Iako im radno vrijeme iznosi od 40 do 42 sata na tjedan, dnevni i tjedni ritam radnog vremena može biti vrlo različit. Katkada, u prvom redu za turističke sezone, rade i po 10 do 12 sati na dan. Radni ritam im je neujednačen i ovisi o frekvenciji gostiju u objektu te o organizaciji rada, na što oni uglavnom ne mogu utjecati. Kao ljudi koji rade s hranom, konobari i pipničari svakih šest mjeseci podliježu obveznomu sanitarnom pregledu, čime se korisnici usluga, a i oni, štite od mogućih zaraza.

Poželjne osobine

Zbog zahtjevnosti posla, za konobare i pipničare traže se tjelesno zdrave i psihički stabilne osobe. Za uspjeh u poslu važna je opća tjelesna spretnost, a poželjna je i komunikativnost, ljubaznost, urednost i ugodna vanjština.

Osposobljavanje i napredovanje

Konobari se osposobljuju u ugostiteljskim školama, i to po trogodišnjemu programu. Nakon završnoga ispita i najmanje dviju godina radnog staža mogu polagati majstorski ispit. Školovanje mogu nastaviti u višim ugostiteljskim školama. Pomoćni konobari, koji često obavljaju šankerski posao, osposobljuju se u ugostiteljskim školama po dvogodišnjem program. Za pipničare ne postoji poseban program.

U poslu konobari i pipničari mogu napredovati prijelazom u ugostiteljske objekte više kategorije i preuzimanjem vođenja smjene ili salona/sale. Nakon završene škole moguće je daljnje usavršavanje i napredovanje u struci, doškolovanje za zanimanje turističko-hotelijerski komercijalist, a uz određene uvjete može se nastaviti školovanje srodnog stručnog studija.

Zapošljavanje i zarade

Konobari i pipničari zapošljavaju se relativno lako, osobito u turističkim mjestima i u turističkoj sezoni. Plaće su im u pravilu kao plaće drugih zaposlenika sa srednjom stručnom spremom ili veće. Osim toga, često imaju mogućnost dodatne zarade (napojnice).

Izvor: Vodić kroz zanimanja

Piše: ,ugostitelj sa preko 20 godina radnog iskustva, i jedan od autora POS Sector fiskalne blagajne za restorane i barove

comments powered by Disqus
Pratite nas na Google+ Učitavam...