Najpopularniji ljetni kokteli u 2014. godini

Konzumacija koktela tijekom ljetne sezone poraste za gotovo 200%. Obogati ponudu svog bara zanimljivim ljetnim koktelima, upoznaj se s receptima i zanimljivim načinima prezentacije najtraženijih koktela u ovoj 2014 godini.

 Kokteli su veoma popularna ljetna pića koja pružaju višestruki užitak, osvježenje, opuštanje, vitaminsku ili pak kofeinsku infuziju. Mnoštvo različitih boja i ukusa te atraktivan način spremanja i serviranja začiniti će ponudu svakog bara. S obzirom na veliku potražnju ovih čudesnih i na oko veoma atraktivnih napitaka tijekom ljetne sezone pobrini se da tvoj koktel meni sadrži nešto za svakog od tvojih gostiju.

Također slobodno možeš postaviti veliku maržu na ove konzumacije jer gosti su navikli platiti “masno” za ova pića, ali i složi listu jednostavnih i ništa manje privlačnih koktela dostupnih i za ne baš tako dubok džep. Neka u tvom baru svi budu sretni. Smijeha zasigurno neće izostati. Uživaj u ljetu!

Top 10 Koktela 2014.g.

Što će tvoji gosti najviše naručivati ovisi o klijenteli koja posjećuje tvoj bar te izbor koktela na koktel meniju prilagodi njihovim potrebama. Ali ono što svakako trebaš uključiti u svoju ponudu su klasici poput Martini-ja, Manhattan-a , Mint Julep-a i Mai Tai-a. Također gotovo neizostavni kokteli na meniju su popularni Bloody Mary, Long Island Ice Tea, Tequila Sunrise, Cosmopolitan, Bahama Mama ili pak koktel neprivlačnog imena Zombi! Dozvoli mi da ti predstavim svakog od njih.

1. Martini

najpopularniji ljetni kokteli 2014 martini

Martini je jedan od najstarijih klasičnih koktela. Priprema se od gin-a i vermuta. Tijekom godina, Martini je postao jedan od najpoznatijih alkoholnih pića. HL Mencken za Martini je rekao da je to "jedini američki izum koji je savršen kao sonet" a EB White nazvao ga "eliksir tišine". Ovo omiljeno piće James Bond-a servira se sa maslinom ili limunovom koricom ovisno o želji gosta.

Jednostavna priprema Martinija po tradicionalnom receptu
Ulij džin i suhi vermut u čašu za miješanje koktela (šejker) s kockicama leda, dobro promućkaj te sipaj u ohlađenu koktel čašu. Koktel ukrasi sa zelenim maslinama ili limunovom koricom.

Omjer gina i vermuta je u stalnom porastu od kada je koktel nastao. Omjer 1:1 je nekada davno bio uobičajen, no na prijelazu iz 20. stoljeća on se mijenja pa tijekom 1930-ih i 1940-ih je čest omjer 3:1 ili 4:1. Tijekom druge polovice 20. stoljeća, omjer gin-a i vermuta varira u korist gin-a pa taj omjer izgleda kako slijedi: 6:1, 8:1, 10:1, pa čak 50:1 ili 100:1!

Savjet: Zanimljiva varijacija nastaje dodavanjem narančinog soka u ovaj klasik. Upravo je tvoj koktel majstor napravio posve novo piće - koktel Bronx!

2. Manhattan

najpopularniji ljetni kokteli 2014 manhattan

Još jedan obavezan klasik na tvojoj listi koktela. Povjesničar i specijalista za koktele David Wondrich, kaže da je nastao 1874. godine u starom klubu “Menhetn”. Ovo je jedan od omiljenih koktela na svačijoj koktel listi zbog jednostavnosti, jačine i urbanog imidža koji nosi. Svojom ružičastom bojom i atraktivnim izgledom veoma je privlačan i damama.

Manhattan se sprema na slijedeći način.
U visoku čašu ulijte vermut, viski,bitter lemon i led. Lagano miješajte.

Dobro ohladite koktel čašu u frižideru ili na ledu pa u nju ubacite višnju. Sipajte koktel te rub čaše premažite narančinom korom. Koru bacite.

3. Mint Julep

najpopularniji ljetni kokteli 2014 mint julep

Mint Julep je također veoma popularan klasik među koktelima. Postoji već duže od stoljeća i dolazi nam s juga USA-a a vežemo ga posebno za Derbi u Kentacky-ju. Njegov osnovni sastojak je viski - burbon i svježa metvica.

Za pripremu Mint Julepa biće potreban Burbon, svježi listovi metvice, šećer i voda.
Priprema se gotovo jednako kao i Mojito. U visoku čašu s mrvljenim ledom sipa se šećer i burbon, dodaju se svježi listovi metvice te sipa malo vode. Metvica se štapićem malo gnječi kao i kod pripreme mojita.

Mint Julep se tradicionalno servira u visokim srebrnim čašama a ukrašava se s svježim listovima mente.

4. Bloody Mary

najpopularniji ljetni kokteli 2014 bloody mary

Ovo definitivno nije klasičan koktel ali je veoma tražen i popularan. Alkoholna komponenta je vodka. To je najsloženiji koktel na svijetu. Vodka se miješa sa sokom od rajčice a dodaju se još i različiti začini i arome točnije Worcestershire sos i Tabasco sos, zatim celer, više vrsta papra, goveđa juha, sok limuna i sol. Idealan je lijek protiv mamurluka.

Priprema je slijedeća. Veliku čašu napuni ledom i dodaj tekuće komponente. Dobro izmiješaj potom dodaj začine i ukrasi grančicom celera i mrkvom.

5. Mai Tai

najpopularniji ljetni kokteli 2014 mai tai

“Maita” na Tahitiju znači “dobro. Da, Mai Tai je veoma dobrog ukusa, tražen i popularan koktel za sve ljubitelje ruma s obzirom da za pripremanje koristimo dvije vrsta ruma. Datira još od 1944 godine.

Mai Tai se priprema se na slijedeći način. Sipajte u šejker mrvljeni led, svijetli rum, zlatni rum, orange curaçao, amaretto, grenadinu i sok limete te dobro izmućkajte. Piće sipaj u visoku čašu te ukrasi kriškom ananasa ili trešnjom.

6. Long Island Iced Tea

najpopularniji ljetni kokteli 2014 long island iced tea

Long Island Iced Tea zapravo uopće ne sadrži čaj (Camellia sinensis ili zeleni čaj) kako to stoji u njegovom imenu. To je koktel sačinjen od jednakog udjela četiri vrste alkoholnih pića: vodke, gin-a, tekile i ruma. Uz spomenuto potreban je još Triple Sec, Coca Cola, limunov sok i led. Coca Cola i limunov sok ovom koktelu daju osvježavajući okus ledenog čaja.

Za ovaj koktel nije potreban šejker. U nešto dužu čašu prvo stavi led a onda sipaj alkoholna pića bez nekog posebnog reda, potom dodaj Triple Sec i limunov sok. Do vrha dopuni čašu Coca-Cola -om. Čašu ukrasite kriškom limuna i slamkom. To je to.

7. Tequila Sunrise

najpopularniji ljetni kokteli 2014 tequila sunrise

Tequila Sunrise je koktel koji se može spremati na dva različita načina. Svoje ime je dobio po svojoj boji koja nalikuje na boje ljetnog zalaska sunca koje nastaju od guščjih sastojaka koktela Grenadin sirupa i Creme de Cassis ( tamnog biljnog likera).

Izvorni koktel se priprema od tekile, Creme de Cassis i Grenadin sirupa a danas je više popularna verzija koja se pravi od tekile, soka naranče i Grenadin sirupa. Koktel datira iz 1930 godine i njegov autor je Gene Sulit, prvotno se služio u Arizona Biltmore Hotelu.
Popularnije verzije izumio je Bobby Lazoff i Billy Rice na u Kaliforniji u ranim sedamdesecitm godinama prošlog stoljeća.

Priprema je jednostavna, i ne zahtijeva miješanje. U veću dugu čašu prvo uspi kvalitetan prirodni sok od naranče a potom dodaj tekilu i Grenadine sirup. Kada sirup padne na dno ukrasi slamkom i kriškom naranče.

8. Cosmopolitan

 najpopularniji-ljetni-kokteli-2014 cosmopolitan

Cosmopolitan, datira još iz 1927 godine i omiljeno piće je legendarne pjevačice Madonne no njegova popularnost naročito raste pojavom serije Sex i Grad gdje je omiljeno piće Carrie Bradshaw i njezinih prijateljica. Imidž modernog, urbanog i ženskog koktela ima i danas.
Njegov ružičasti izgled i serviranje u martini čaši Cosmu daje sve ono što jedna dama treba, snagu, ženstvenost i prije svega klasičnost.

Za pripremu koktela potrebna je vodka, triple Sec, sok od brusnice i svježe iscijeđen sok od limete. Svi sastojci se dobro izmiješaju u šejkeru s ledom. Piće treba imati lijepu ružičastu boju. Sipati u čašu za martini i dekorirati koricom limete.

9. Bahama Mama

najpopularniji ljetni kokteli 2014 bahama mama

Bahama Mama je još jedan od koktela slatkog voćnog ukusa za ljubitelje ruma. Pogodan je za pripremanje većih količina koktela za koktel partije. Priprema se od tri vrste ruma, svijetlog ruma, tamnog ruma, kokos ruma, soka narandže i ananasa te sirupa od višanja.

Uspi jednake količine ruma bez nekog pravila u dužu čašu ispunjenu ledom, dodaj sok od narandže i ananasa, te za kraj malo sirupa od višanja. Ukrasi kriškom narandže, trešnjom i slamkom. Miješanje nije potrebno.

10. Zombi

 najpopularniji ljetni kokteli 2014 zombi

Zombi je idealan izbor za ljubitelje ruma. Njegov voćni okus veoma dobro prikriva izuzetno visok sadržaj alkoholnih pića. Mnogi restorani i barovi upravo zbog visokog postotka alkohola u ovom koktelu ograničavaju konzumaciju Zombija svojim gostima na dva pića. Neželjeno pretjerano pijanstvo je u suprotnom zagarantirano.

Zombi se u prošlosti služio ugrijan, danas je to piće poznato kao Vrući Zombi.
Prema originalnom receptu, Zombi koktel sadrži tri različite vrste ruma,bijeli, zlatni i tamni rum, sok od limete, Falernum (slatki sirup od badema i đumbira), Angostura liker (biljni liker), Pernod, Grenadin i "Donov Mix" - kombinacija sirupa od cimeta i soka od grejpa.

Izmiješaj sastojke u šejkeru s dosta mrvljenog leda, na kraju uspite povrh koktela bijeli rum. S obzirom na veliki postotak alkohola ovaj napitak se može zapaliti i služiti ugrijan.
Ukrasiti s ploškicom limete i narandže.

 najpopularniji ljetni kokteli 2014

DIY Kokteli

Ako u tvom baru imaš educiranog barmena ili koktel majstora on će biti u mogućnosti da ponudi tvojim gostima ispunjenje njihovih želja. Pusti da ga njegova kreativnost vodi te ponudi tvojim gostima da sami izmišljaju koktele. Ovo može biti veoma zanimljiv šou za sve prisutne te otvara vrata riznice novih recepata i okusa baš u tvom baru.
Za inspiraciju će biti dovoljno reći tvojem barmenu boju koktela ili ukratko opisati okus a on ili ona će stvoriti prava mala remek djela!

Korisni Savjeti i Ideje

  1. Tijekom sezone možeš napraviti školu za pripremanje koktela tijekom koje će se u tvom baru u određenim periodima dana služiti kokteli po promotivnim cijenama.
  2. Uspostavi kontakte sa lokalnim proizvođačima voća, ponudi svojim gostima svježe voćne sokove direktno sa farme po najpovoljnijim cijenama
  3. Ne zaboravi na Happy Hour! To je idealna prilika za promociju tvog koktel menija! Izaberi vrijeme najmanje posjećenosti, damama ponudi koktele u pola cijene, i dečki će sigurno doći!

Ljeto je vrijeme odmora, ljubavi i uživanja. Dobar koktel će učiniti da se osjećate kao da je ljeto svakog dana u godini!
Uživajte!

Autor: , piše i dijeli kreativne ideje kako unaprijediti poslovanje u ugostiteljstvu.Dio POS Sector tima s vise od 10 godina radnog iskustva u ugostiteljstvu.

comments powered by Disqus
Pratite nas na Google+ Učitavam...