Mjerači pića u ugostiteljstvu i njihova uloga u inventuri

Mjerenjem „od oka“ količine potrošenog pića prilikom pravljenja inventure niste uradili ništa dobro niti sebi niti svom ugostiteljskom objektu, osim što ste ostavili prostor bez financijske kontrole konobarima ili voditeljima poslovanja koji ne vole mjerače pića i kojima upravo to odgovara.

Uloga mjerača pića u inventuri

Već ranije smo u našim tekstovima

 pisali o procesu inventure. Ali da bi se uspješno uradila inventura potrošenog pića, potrebni su nam točni podaci o količini utrošenog.

S jedne strane informacije o razlici između prihoda i rashoda dobivamo putem pos blagajne, a sa druge fizičkim mjerenjem, odnosno utvrđivanjem financijskog stanja. Uspoređivanjem ove dvije vrste inventura dobivamo 99% točan i pregledan uvid u poslovanje. Ako se ne slažu ove dvije vrste inventura nešto se događa u vašem objektu i vaš je zadatak da utvrdite gdje odlazi vaš profit.

Najzastupljeniji načini mjerenja stanja pića:

  • Mjerač pića (gljiva)
  • Dozator sa brojčanicima
  • Dozator povezan sa računarom
  • Elektronska vaga

Nedostatci mjerača pića

Prodavači za svaki od ovih proizvoda navode da su 100% točni i primjenjivi za svako piće, da je to pravi izbor za vas. Ali praksa je pokazala malo drugačije.

Dozatori kao i slični sistemi povezanim sa računarom pokazali su slijedeće nedostatke:

  • Brojčanici bi povremeno zatajili, a domišljati uposlenici su mogli blokirati brojčanike i namjerno
  • Dolazilo bi do curenja pića iz dozatora koje se ne evidentira naročito alkoholnih pića sa više šečera (Pelinkovac, Jagermaister, likeri)
  • Svi elektronski mjerači pića podložni su manipulaciji, koje sam ugostitelj u kasama može uraditi, ali koje i djelatnik free softverom može ubaciti za vrijeme trajanja njegove smjene. Vrijeme za koje je moguće uraditi manipulaciju  cca 1 minuta.

Elektronski sistem povezan sa mjerenjem pića putem vage također se pokazao kao ne pouzdan. Dozvoljena tolerancija težine boca je 2%, ali se ove norme ne pridržavaju svi proizvođači, tako da se dozvoljena tolerancija težina boce kreće i do 5%.

Objasnit ćemo primjerom:
Težina jedne boce kvalitetnog pića od 700ml. je 750g. Prosječna tolerancija od +- 5% je cca 712,50 - 787,50 gr. što iznosi nepouzdanih 75 gr. Pogreška od 10 %. je previše da bi ovaj vid mjerenja pića dobio prolaznu ocjenu.

O automatskom mjerenju volumena alkoholnih pića putem vage bespotrebno je govoriti jer se protivi temeljnoj fizici i nije primjenjivo.

Klasični mjerač pića

Najpouzdaniji je mjerač 1/2 lit. menzura te istakanje-utakanje sistem ali kod svih boca nije moguće. I traje cijelu malu vjećnost.

Do sada se pokazao najbolji posredni mjerač pića sa jamstvom točnosti proizvođača jer omogućuje i besplatnu izmjenu mjerki u slućaju i promjene boca i promjena asortimana u lokalu. Na tržištu Hrvatske i drugih zemalja nalazi se već 20 godina, s time da postoji i US varijanta (samo za tamnošnje tržište) u nešto drugačijim mjerama.

Jedan od najpopularniji načina za mjerenje potrošnje i stanja pića je i klasični mjerač pića ili popularno nazvan „Gljiva“. "Gljiva" mjerač ima svoje velike nedostatke jer je unaprijed zabijeno 12 mjernih letvica bez jamstva točnosti, a pola od njih mnogima ni ne treba.

Problem sa ovim mjeračem pića je činjenica da mnogi proizvođači veoma često mijenjaju izgled i oblik boce ne razmišljajući pri tome i o ugostiteljima i inventuri. Poželjno je da svaki ugostitelj za sebe izradi mjerač za mjerenje pića koji njemu odgovara i nadopunjuje ga kako se dešavaju promjene u njegovoj ponudi ili obliku postojećih pića.

Alternativna rješenja ugostitelja i proizvođaća

Pojedini ugostitelji su tražili izlaz za sebe i izrađuju osobne mjerače pića. Rješenja su zaista zanimljiva i koriste se razne metode od lijepljena flastera i naljepnica dužinom boce sa oznakama 0,3 ili 0,5 dcl., raznih letvica od različitih materijala, uranjanjem posebnih štapića u bocu.

Paralelno sa osobnim rješenjima ugostitelja za mjerenje pića, proizvođači mjerača pića su izašli sa svojim rješenjima počevši od cjevčica koje se uranjaju u pica, različitih mjerki međusobno povezanih lančićem, nitnama ili nečim sličnim do okomitih mjerača kojem su fiksno učvršćene mjerke bez mogućnosti izbora asortimana kao i nadoknadne promjene i proširenja. Suština neistine svih ovih proizvođača je tvrdnja da se niz različitih pića može mjeriti sa jednom mjericom.

Kontrola potrošnje i stanja roba na skladištu putem POS programa za restorane i barove

Najbolji način kontrole fizičke inventure je uspoređivanjem sa stanjem skladišta iz vašeg programa s kojim izdajete račune i vodite poslovanje. Pretpostavljamo da ste pravilno unijeli normative i da kucate svaki račun odnosno izlaz robe. S ovim načinom jednostavno nema greške, a blic inventuru uvijek možete napraviti s jednim klikom u dio programa s izvještajima.

Primjer POS  programa za restorane i barove pogledajte na linku: POS Sector - program za restorane i barove  ili na objavljenom videu
 

Piše: , ugostitelj sa preko 20 godina radnog iskustva, i jedan od osnivača POS Sector programa za restorane i barove

comments powered by Disqus
Pratite nas na Google+ Učitavam...