Kako i što poslužiti za hladno predjelo

Hladna predjela moraju biti gastronomski pravilno odabrana kako bi se uklopila u cjelinu obroka. Treba im posvetiti određenu pažnju jer s malo smisla i mašte ona mogu zadovoljiti svaki vizualni ukus, a naravno i okus.

Jelovnici počinju sa hladnim predjelima

Jelovnici obično počinu svoju ponudu sa hladnim predjelima pa tako i vaš. Cilj hladnih predjela je da aktivira probavu, te da svojim izgledom, kvalitetom i okusom povećaju tek konzumenta. Hladna predjela također trebaju biti brzo gotova i zabaviti gosta dok čeka naručeno jelo.

Osnovne osobine hladnih predjela su:

  • nezasitna, lagana i ukusno pripremljena
  • nikada ljuto začinjena
  • ukusno poslužena
  • harmoničnih boja i raznog okusa
  • dobro ohlađena i lijepo prezentirana

Prezentirati hladna predjela možete na više načina, a veliki broj ugostitelja izlaže hladna predjela na vidnom mjestu da bi privukli goste.

Kako prezentirati hladna jela

Nekoliko je načina prezentacije:

Izložbeni stol - na kojem se nalaze najinteresantnije namirnice za pripremanje različitih jela kao što su pršut, kulen, jastog, kamenice, losos, razna vina, a sve u cilju da bi gost mogao lakše izabrati i naručiti jelo.

Buffet stol – stabilan ili na kotačima, veći ili manji, postavlja se blizu vrata ili na najuočljivijem mjestu za goste. Gosti se u ovom slučaju poslužuju sami ili uz pomoć kuhara ili konobara.

Kolica sa hladnim predjelom – na kojima se nalazi desetak vrsta hladnog predjela koja se nude gostima za njihovim stolom, s mogućnošću da se jela vide i kušaju

Vrste hladnih predjela

Hladna predjela mogu biti od mesa, riba, rakova, jaja, povrća, voća i ostalih namirnica. Za svečane večere poslužuje se kao hladno predjelo kavijar, kamenice, sušeni losos, jastog i druga delikatesna jela.

  • Hladna predjela od riba i rakova su riblja salata, koktel od škampa, salata od hobotnice, dimljena pastrva
  • Hladna predjela od mesa su razni naresci od suhomesnatih proizvoda,razna pečena i polupečena mesa,pjenice,mesne paštete,paštete od jetrice,salate od mesa. Običava se uz njih poslužiti više vrsta peciva i maslac.
  • Hladna predjela od povrća i voća su marinirano povrće, Waldorfska salata,povrće punjeno raznim salatama i hladnim nadjevima,povrće s raznim hladnim kremama,kokteli od povrća i gljiva,salate od voća,punjeno voće ,kokteli od voća.
  • Hladna predjela od jaja su kuhana jaja,jaja punjena na razne načine,salata od jaja,jaja punjena mesom rakova,raznim povrćem,jaja s hladnim umacima i sl.
  • Hladna predjela od delikatesnih namirnica poput kavijara, kamenica, jastoga  

Količina hladnog predjela je 120-150 g

Hladna predjela se mogu posluživati na različite načine: bečki, francuski I, engleski I, II i ruski. Predjela u a la carte restauracijama daju se u količini 120-150 g

U a la carte restauracijama hladna predjela se poslužuju na velikom tanjuru da bi gost imao osjećaj bogatog predjela, a i jelo izgleda ljepše složeno nego na manjem tanjuru Uz veliki tanjur ide i veliki pribor.
Predjela u pansionskim restoranima su upola manja. Isto predjelo poslužuje se na desertnom tanjuru uz desertni pribor.

Piše: , ugostitelj sa preko 20 godina radnog iskustva, i jedan od osnivača POS Sector programa za restorane i barove

comments powered by Disqus
Pratite nas na Google+ Učitavam...