Uhvati me ako možeš!

Svi smo se susretali sa krađom konobara, a što o tome kažu oni sami, istina je koju ne treba zaobilaziti niti negirati sviđalo nam se to ili ne.

Napomena: Ovaj tekst je objavljen u originalu kako su i izrečene izjave

Krađa putem čupanja kava na mlinu

Konobar:

Ako se konobar ponaša simpatično i dobar je sa gostima, siguran sam da će mu većina ljudi opet doći i svaki put ostaviti bakše. Isto tako ako je gazda "dobar" sa stalnim gostima oni će svaki put ostaviti bakšu, tako da se može od toga skupiti dovoljno!
Što se tiče varanja, ovisi kako lokal funkcionira, da li se broji roba i koliko često, kada se radi obračun itd...

Čupa se kava, ajde na mlincu OK, ali što ako imaš brojčanik i na aparatu (protok vode) to ne možeš štopati, kao gazda svaki dan upišeš broj kava na kasi, mlincu i aparatu i lako vidiš koliko je kava dnevno "isčupano"
Možeš na Nes cafe-u uzeti, ali ne da ih dijeliš, iako sve ovisi o kafiću gdje radiš, kako taj kafić radi, kakav je gazda i još mnogo stvari!

Problem je što se kod nas podrazumijeva da uzimaš gazdu, i da na kraju dana kažeš danas sam radio za 200xx (koje si ukrao).

Krađa na aparatu za kavu zamjenom ručki 

Konobar 2: 

Tako je, broji protok vode, ali i to se da prevariti
Znači ovako, kad stisneš dugme na aparatu prve dvije ručke kucaju dvije kave a zadnja ručka samo jednu. Ti lijepo ručku za dvije kave staviš skroz desno, tamo za jednu kavu, i on ce kucat samo jednu a ti ćeš dobiti dvije, jednostavno

2 2 1  - broji aparat a ti staviš obrnuto ručke, znači:
2 1 2 - i tu sad imaš jednu kavu koju aparat nije brojao...

Kavu ne čupaš, nego kupiš plavu ciglicu (Frank kava)  u dućanu i samo trpaš u ručke, nema potrebe za "čupanjem"

Zbog toga gazde buše jednu grupu ( sjedište gdje ide ručkica ) i stavlja jedan šaraf. Na ručkici se onaj zub malo pobrusi i tada ne možeš mijenjati mjesta.

Konobarica koja ne voli krađu

Konobarica:

Ja koja nikad nisam završila ugostiteljsku, ali sam radila kao konobarica godinama. S time da sam ja kvalitetno radila, animirala goste da troše, da se zabavljaju. Znači gazdi sam donosila zaradu, što je on znao cijeniti tako da sam imala popriličnu plaću.
S druge strane znala sam kako s gostima što su opet oni cijenili pa su mi ostavljali i do 200xx tipa. S time da ja nisam koristila nikakav seksipil ili da sam zavodila goste nego sam svoj posao radila korektno. gosti su se zabavljali, a gazda mi je vjerovao.
I to je jedini pravi način da zaradiš koju kunu više jer ako to ne znaš ili ti se ne da na takav način raditi onda se ostavi tog posla. Jednostavno ne razumijem kako neki svjesno idu krast, nema veze koga.

Četiri načina krađe 

Konobar 3:

Četiri su osnovna načina krađe u ugostiteljstvu

  • Krađa gosta

Naplaćivanje više od potrošenog,vraćanje netočnog iznosa kusura,gazdu se ne oštećuje ništa. Ovaj način je pogodan za strance,grupe gostiju i pijane goste. Na kavicama gotovo nikad ne prolazi

  • Krađa gazde

Kupiš robu u dućanu i prodaš gostu. Gost dobije ono što je platio i ne trpi ništa

  • Kombinirana krađa(od gazde i gosta u istom trenutku)

Kraćenje žestokog pića, led, sipanje vode i sl. Gost nije dobio ono što je platio, a gazda trpi jer je od sto popijenih pića u lokalu kucano 70

  • Krađe od kolega

Seljački način kratkotrajan i za amatere. Uzmeš dio novaca is kase recimo 300xx. Troje vas radi svako ima 100xx manjka, u plusu si 200.

Izvan konkurencije je moj najdraži način. Radio sam u lokalu oko kojeg su bili crkva i općina. Uleti svadba veli kum daj svima pit. Svi piju. Ti uredno kucaš na kuma, kum dođe da platim, sve mu naplatiš. Sad dolaze drugi i kažu: „Dajte da platimo što ste imali“. Uzmeš lovu i u džep.

Piše: , ugostitelj sa preko 20 godina radnog iskustva, i jedan od osnivača POS Sector programa za restorane i barove

comments powered by Disqus
Pratite nas na Google+ Učitavam...